Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Исаковски, Игор

isakovski_igor

Игор Исаков е писател и преведувач. Завршил општа и компаративна книжевност во Скопје и родови и културни студии на „Централниот европски универзитет“ во Будимпешта. Од 1991 до 2003 год. работел како радио и телевизиски водител во различни македонски канали. Игор Исаковски е основач и водител на културната установа „Блесок“, каде што е уредник и вебмастер на истоименото електронско списание. Како уредник работи и во списанието на независните македонски писатели „Наше писмо“. Има преведено бројни книги од англиски, српски, хрватски, босански и словенечки јазик. Неговите дела се објавени во САД, Холандија, Словенија, Србија, Црна Гора, Хрватска, Австралија, Бугарија, Унгарија, Словачка, Израел, Велика Британија и Полска. Игор Исаковски почина 2014 година во Скопје.