Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

Артикли

Печати

Programul de rezidențe literare „Krokodil“ de la Belgrad – anunț pentru 2015

304 krokodilAsociația KROKODIL anunță și pentru anul 2015 rezidențe literare de o lună la Belgrad. Sunt invitați să trimită dosare de candidatură scriitori, eseiști, editorialiști, dramaturgi și traducători din Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Croația, Slovenia, Macedonia, Albania, Bulgaria și România. Rezidențele sunt dotate cu o bursă în valoare de 800 de euro. Termenul-limită de trimitere a dosarelor de candidatură este 31 octombrie 2014.

Печати

Конкурс: Барање траги. Разработка на тоталитарното наследство во Хрватска

300a ausschreibung© Edi MaticФондацијата Роберт Бош во соработка со Куќата на книжевноста Берлин и Херта Милер доделуваат две до четири работни стипендии во висина од 6.000 или 12.000 ЕУР за проекти во Хрватска, кои го разработуваат тоталитарното наследство во Хрватска.

Печати

Резиденцијална програма "Maрко Марулиќ" во Сплит - конкурс за 2015 година

171 splitСо поддршка на ТРАДУКИ, Министерството за култура на Хрватска, жупанијата Сплит-Далмација и градот Сплит, здружението KУРС и во 2015 година ја продолжува својата резиденцијална програма "Maрко Марулиќ". Заинтересираните автори и преведувачи можат до 15. ноември да се пријавуваат за едномесечен стипендиски престој во Сплит.

Печати

Конкурс: Програма Artist-in-Residence во Виена

287 ausschreibungСлужбата на сојузниот канцелар на Република Австрија во соработка со КултурКонтакт Австрија обезбеди 50 резиденцијални стипендии за 2015 година во Виена. Конкурсот се распишува за уметници, кои своето живеалиште го имаат надвор од границите на Австрија; австриските државјани се исклучени од конкурсот.