Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

Артикли

Печати

Лисандри Кола во белградската куќа за автори „Куча за писце“

621 kola lisandriКуќата за автори „Куча за писце“ на здружението Крокодил, во која имаат гостувано повеќе од 60 писатели, во март му понуди можност на уште еден резиденцијален стипендист да се запознае со белградската книжевна сцена и да им се претстави на лице место на читателите. Па така младиот писател Лисандри Кола од Скадар (Албанија) во рамките на проектот „Reading Balkans“ подржан од ЕУ еден месец живееше и работеше во главниот град на Србија.

Печати

10 години ТРАДУКИ – Впечатоци од Виена

613 wienСо книжевна прошетка низ Виена и една возбудлива вечер со дискусии на тема „Во чекалната на Европа“ ТРАДУКИ на 13. април ја прослави својата 10-годишнина и во Виена. Читањето во одење под наслов „Walking Traduki Fictions“ инсценирано од Оливер Хангл, кое водеше по улиците, сокаците и дворовите на 9. виенски округ, ги воодушеви учесниците.

Печати

Средба на партнерите на ТРАДУКИ во Црна Гора

615 montenegroОд 23.-25. април  партнерите на мрежата ТРАДУКИ се сретнаа на својата редовна средба во Подгорица и Цетиње. На седницата за програмата комисијата одговорна за програмата  на ТРАДУКИ одлучи да поддржи 45 нови преводи, кои ќе бидат објавени во текот на 2018 и 2019 година.

Печати

Гостување на белградскиот писател Мирослав Чурчиќ во „Tirana in Between“

614 miroslav curcicКако прв гостин на овогодишната резиденцијална програма „Tirana in Between“ во март во албанскиот главен град престојуваше белградскиот писател Mирослав Чурчиќ. За време на својот престој тој учествуваше во културниот живот на Тирана, отпатува во повеќе градови и оствари контакти со преведувачи и уметници на лице место. Своите впечатоци ги запиша во своите патеписи и книгата со фотографии.

Печати

Artists-in-Residence: Селма Куловиќ моментално стипендистка на виенскиот четврт на музеи

616 kulovicВо рамките на програмата Artists-in-Residence австриското Сојузно минситерство за Европа, интеграција и надворешни работи (BMEIA) и оваа година овозможува низа резиденцијални престои за писатели од просторот на Југоисточна Европа. Како прва авторка-гостинка во моментов во станот во виенскиот четврт на музеите престојува босанско-херцеговачката писателка Селма Куловиќ. Останатите автори оваа година се: Eрвина Халили, Лилиана Малетин, Мухарем Баждуљ, Андреј Николаидис и Александра Михајловиќ.