Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Лафазановски, Ермис

lafazanovski_ermis
© privat

Ермис Лафазановски, роден 1961 год. во Клуж (Романија), студирал на Филозофскиот факултет во Скопје. Член е на Здружението на писателите на Република Македонија и на македонскиот ПЕН-Центари има објавено повеќе збирки. За романот „ Опишувач“ во 2001 год. се здобива со наградата „Стале Попов“ од Здружението на писателите на Македонија, а за романот „ Роман за оружjето“ во 2003 год. со  „Мајстор на прозата“. Неговиот роман „ Храпешко“ во 2006 год. беше номиниран како прилог од Македонија за наградата „Балканика“. Ермис Лафазановски живее и работи во Скопје.