Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Смилевски, Гоце

smilevski_goce
© Galia Yotova
Гоце Смилевски, роден 1975 год., завршил општа и компаративна книжевност во Скопје, чешки јазик и книжевност во Прага  и родови и културни студии на Централниот Европски универзитет во Будимпешта. Живее и работи како слободен писател во Скопје и објавува проза, драми, есеи и книжевни критики. Неговиот прв роман („Планетата на неискуството“) излезе во 2000 год. За неговиот книжевен успех е повеќекратно наградуван: меѓу другото во 2006 год. е победник на драмскиот натпревар на австрискиот и македонскиот ПЕН-Центар; во 2010 год. за романот „Сестрата на Зигмунд Фројд“ се закити со книжевната награда на Европската Унија.

Вебстраница