Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Димова, Ана

dimova_ana
Aна Димова, родена 1947 год. во Свиленград (Бугарија), студира  германистика во Софија. Во 1979 год. докторира во областа германистичката и контрастивната лингвистика на универзитетот во Лајпциг.  Во 2006 год. хабилитира во областа на науката за преведувањето. Ана Димова е професорка по германска лингвистика и наука за преведувањето на универзитетот Шумен и предава книжевен превод на универзитетот во Велико Трново. Преводи: Карл Краус („Aphorismen und Essays“), Јозеф Рот („Die Kapuzinergruft“ и други раскази), Ернст Вајс („Der arme Verschwender“), Кристоф Рансмајер („Die letzte Welt“), Јан Асман („Das kulturelle Gedächtnis“), Паул Целан („Die Niemandsrose“), Харалампи Г. Орошаков („Die Battenberg-Affäre“) и др.