Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Гиман, Лорин

ghiman_lorinЛорин Гиман, роден 1977 година во Баја Маре (Романија), студира техника за еколошка заштита во Баја Маре и Клаустал-Целерфелд (Германија), како и филозофија во Клуж-Напока, каде што и докторира во 2015 година. Живее и работи како слободен истражувач, преведувач и публицист во Клуж. Кон неговите преводи се вбројуваат дела од Валтер Бенјамин, Ханс Урс фон Балтазар, Гинтер Андерс и Борис Гројс. Тој е коосновач на Друштвото на романските книжевни преведувачи АРТЛИТ.