Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Живковиќ, Зоран

zivkovic_zoran
© privat
Зоран Живковиќ, роден 1948 год., завршил студии по книжевност на филолошкиот Факултет на универзитетот во Белград, а докторирал во 1982 год. со докторски труд на тема Научна фантастика. Има објавено 19 прозни дела и е еден од најпреведуваните живи српски писатели. Преводи на неговите дела се објавени во: САД, Велика Британија, Германија, Шпанија, Португалија, Данска, Грција, Швајцарија, Италија, Холандија, Јапонија, Јужна Кореја, Турција, Русија, Чешка, Бугарија, Словенија и Хрватска. Покрај бројните одликувања во 2003 год. ја добива и наградата ,,World Fantasy“ за книгата ,,Biblioteka“.

www.zoranzivkovic.com