Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Тонтиќ, Стеван

tontic_stevan
© Goranka Matić

Стеван, Тонтиќ, роден 1946 год. во Сански Мост (Босна и Херцеговина), завршил филозофија и социологија во Сараево. Има објавено единаесет збирки поезија и две книги есеи и е издавач на обемни антологии на модерна поезија (Босна и Херцеговина, српска, хрватска и босанска поезија на ХХ век) и модерна српска поезија.  По речиси девет години (1993 - 2001) во германски егзил (Берлин), денес повторно живее во Сараево. Стеван Тонтиќ има преведено бројни книги од германски на српски јазик. Покрај повеќето награди од Босна и Херцеговина и Србија, во Германија ја има добиено наградата за поддршка на Баварската Академија на фините уметности ,,Хорст Бинеке“ и наградата ,,Книжевноста во егзил“ од градот Хајделберг. По речиси девет години (1993 - 2001) во германски егзил (Берлин), се враќа во Сараево и оттаму во 2014 година се преселува во Нови Сад (Србија