Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Јегер, Валерија

jaeger_valeria
Валерија Јегер е родена 1951 год. во Враца/Бугарија. Од 1973 год. живеела во Виена, а завршила теорија на превод. Има работено како толкувачка по руски и бугарски, била лекторка на Институтот по славистика на универзитетот во Виена и книжевен певедувач од руски и бугарски јазик. Освен тоа била коиздавач на низа антологии со дела од бугарски и руски автори. За препевот на поезијата на Константин Павлов добила Пофалница од Наградата за превод на градот Виена. Валерија Јегер почина 2001 год во Виена.