Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Кашниц, Мари Луизе

kaschnitz_marie
© Barbara Klemm

Maри Луизе Кашниц е родена 1901 год. во Карлсруе. Пораснала во Потсдам и Берлин, а по матурирањето завршила за книжар. Потоа работела во една издавачка куќа во Минхен и во една антикварница во Рим. Има живеено во Калинград, Марбург, Франкфурт на Мајна и Рим.

Мари Луизе Кашниц има пишувано песни, романи, раскази и автобиографски списи, а од 1950 год. поинтензивно се посветила на радио-драмата. Во 1955 год. ја добила наградата ,,Георг Бихнер“. Починала 1974 год. во Рим.

website