Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Трајбер, Јута

treiber_jutta
© Jutta Treiber
Јута Трајбер, родена 1949 год. во Оберпулендорф во Бургундија (Австрија), завршила студии по германистика и англистика и работела како професор по германски и англиски јазик. Од 1988 год. е слободен автор. Пишува за луѓе од сите возрасти. Опусот на Јута Трајбер опфаќа сликовници, книги за деца, романи за млади и возрасни, поезија, мјузикли за деца, радио-драми, куси раскази во многубројни антологии и куси филмови. Нејзините книги се преведени на 23 јазици. Добитник е на бројни награди и признанија, меѓу кои наградата за литература за деца и наградата за литература за млади на градот Виена, како и на Австриската награда за литература за млади.

www.juttatreiber.com