Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Субиото, Намита

subiotto_namitaНамита Субиото, родена 1972 година, предава македонски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет на универзитетот во Љубљана. Преведува од македонски и бугарски на словенечки јазик. Македонската академија на науките и уметностите ја одликува со наградата Блаже Конески, Бугарската академија на науките и уметностите со диплома. Кон нејзините најважни публикации се вбројуваат дела од: Венко Андоновски, Јасна Котеска, Александар Прокопиев, Влада Урошевиќ, Митја Чандер, Петре М. Андреевски, Игор Исаковски, Драги Михајловски, Станислав Стратиев, Елизавета Багрјана и Румен Леонидов.