Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Briefe 1925 bis 1975 und andere Zeugnisse

589 arendt Heidegger briefeОд раните осумдесетти години е познато дека помеѓу Мартин Хајдегер и Хана Арент – покрај врската учител-ученик и покрај подоцнежната професионална врска постеше и љубовна и пријателска врска. Документите, коишто ја потврдуваат врската и се наоѓа во оставнините на Арент и Хајдегер во Германскиот книжевен архив Марбах, досега беа недостапни. За прв пат тие се објавени во оваа книга во 1988 година.

Книгата Briefe 1925 bis 1975 und andere Zeugnisse [Писма од 1925 до 1975 и други сведоштва] од Хана Арент и Мартин Хајдегер излезе на хрватски јазик (извадок) во превод на Надежда Чачиновиќ под наслов Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva во издание на ТИМ прес, Загреб.