Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Труфин, Рамона

.

trufin ramonaРамона Труфин е родена 1979 година во Шавени (Романија). Студирла германистика и англистика во Јаши, а докторирала на универзитетот Констанц со еден труд за Надреалистичката поетика во прозата на Ингеборг Бахман. Денес живее и работи како референт за високо образование, доцент по јазик и како слободна преведувачка во Инголштат. Од германски јазик, меѓу останатото, ги има преведено: Malina и пени од Ингеборг Бахман, како и Die Mittagsfrau од Јулија Франк. Учествувала на преведувачки семинари во Берлин и Лајпциг (Литературниот колоквиум Берлин, фондацијата С. Фишер), Штрален (Европски преведувачки колегиум), Виена (КултурКонтакт Австрија) и Четате (Гете-институт Букурешт/ ТРАДУКИ). Во 2008 година ја доби стипендијата „Шрите“ од фондацијата С. Фишер.

www.ramonatrufin.de