Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Кархасан, Џевад

.

karahasan dzevadЏевад Карахасан, роден 1953 година во Дувно (Југославија), е раскажувач, драматург и есеист. Опсадата на Сараево е тема во неговиот на десет јазици преведен Dnevnik selidbe и во неговите романи Sara i Serafina и Šahrijarov prsten. За неговото дело е добитник на бројни награди. Тој живее во Грац и Сараево.