Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Балтиќ, Мурат

.

baltic muratМурат Балтиќ, роден 1952 година во Санџак, по завршувањето на правните студии се вработува како судија во неговиот роден град Сјеница. Тој го критикува режимот на Милошевиќ и пишува коментари за опозициските весници. По едно интервју во Дојче Веле е прогласен за шпион и е отпуштен од работа. Бидејќи животот му е во опасност, ја напушта Југославија. Тој е добитник на книжевни стипендии на градот Минхен, на фондацијата Хајнрих Бош и на покраината Бранденбург. Денес со семејството живее во Дирен во близина на Келн.