Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Im Frühling sterben

530 rothmann fruehlingВалтер Урбан и Фридрих – „Фите“ – Кароли, двајца седумнаесетгодишни млекари од Северна Германија во февруари 1945 година присилно ги регрутираат. Додека едниот го поставуваат како возач во единицата за снабдување на СС, другиот, Фите, мора да оди на фронтот. Дезертира, го фаќаат и го осудуваат на суд, а Валтер, неговиот циничен претпоставен со кого не може да се разговара, одеднаш стои со карабинерот во напад на својот најдобар пријател ...

Im Frühling sterben [Да се умре на пролет] од Ралф Ротман излезе на бугарски јазик (извадок) во превод на Љубомир Илиев под наслов Разстрел напролет во издание на Атлантис КЛ, Софија и на хрватски јазик (извадок) во превод на Патриција Хорват под наслов Umrijeti u proljeće во издание на Фрактура, Загреб.