Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Поповиќ, Ненад

.

popovic nenadНенад Поповиќ, роден во Загреб 1950 година, студирал германистика и јужнословенски јазици. Кон неговите преводи на хрватски јазик се вбројуваат есеистички и автобиографски книги (Себастијан Хафнер, Герд Коенен, Тила Дурио, Грегор Мајер, Волфганг Бауер и др.) како и театарски пиеси, меѓу кои и дела од Антон Брукнер, Еден фон Хорват, Томас Бернхард и Бото Штраус. Ненад Поповиќ е издавач на книжевното списание Фантом слободе (Загреб) и пишува есеистички текстови и книжевни критики. Живее во Пула/Пола.