Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Вишњец, Матеј

.

visniec mateiМатеј Вишнец, роден 1956 година во Романија, е романско-француски драматург, поет и прозаист. Студирал филозофија во Букурешт. Од 1977 година пишува драми, кои побудија голем интерес во книжевните кругови, а чија изведба сепак беше забранета. Меѓу 1980 и 1987 година – годината, кога ја напушти Романија и доби политички азил во Франција – објавува три збирки поезија. Во Франција ја продолжува својата писателска дејност, почнува да објавува на француски јазик и работи за Радио франс интернационал. За своето дело Матеј Вишнец е добитник на бројни награди, неговите драми се изведени во повеќе од 20 земји, а во Романија денес се вбројува во еден од најчесто поставуваните автори.  

Вебстраница