Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Ференц-Флац, Кристијан

.

ferencz flatz christianКристијан Ференц-Флац, роден 1981 година во Брашов (Романија), истражува во областа на филозофијата на Institute for Research in the Humanities на универзитетот во Букурешт и е стипендист на Александар Хумболт универзитетот во архивата на Хусерл на универзитетот во Келн. Тежиштето на неговото истражување го чинат: феноменологија, филозофија на историја, филмска феноменологија и теорија на слика. Неговите понови публикации како автор: Sehen Als-ob. Ästhetik und Pragmatik in Husserls Bildlehre (2016), Incursiuni fenomenologice în noul film românesc (2015), како издавач: Studia Phaenomenologica XVI: Film and Phenomenology (со Јулијан Ханих, 2016). Кон неговите преводи се вбројуваат дела од Хусерл, Хајдегер, Бенјамин, Кракауер и Адорно.