Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Рогова Гаџа, Блерина

.

rogova blerinaБлерина Рогова Гаџа, родена 1982 година во Ѓаково (Косово), студира теорија на книжевност на универзитетот во Приштина. Магистерските студии ги заврши со еден труд за прозната форма во делото на Исмаил Кадаре. Моментално ја води културната редакција на дневниот весник Зери, за кого и пишува колумни. Покрај бројните публикации по косовските периодики, во 2009 година излезе и нејзината збирка поезија Gorgonë, а во 2013 година и втората збирка поезија Kate.