Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Шмит, Катрин

.

schmidt kathrinКатрин Шмит, родена 1958 година во Гота, работела како дипломиран психолог, лектор и научник од областа на социјалните науки. За нејзиното дело е повеќекратно наградена: Меѓу другото во 2009 година за нејзиниот роман Du stirbst nicht ја доби Германската книжевна награда. Во 2010 година излезе нејзината збирка поезија Blinde Bienen, а во 2011 година и збирката раскази Finito. Schwamm drüber. Таа живее и работи во Берлин.