Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Христов, Иван

.

hristov ivanИван Христов е роден 1978 година во бугарското Борово. Завршил бугарска филологија и во 2009 година се стекнува со докторска титула од областа на современа бугарска книжевност на Академијата на науките на Бугарија, на која оттогаш работи како научник. Неговата прва збирка поезија Сбогом, деветнайсти век (Збогум деветнаесетти веку) излезе 2001 година. Во 2004 година следуваше Бдин (Бдин), а во 2013 година и Американски поеми (Американски поеми). Тој е повеќекратно одликуван за своето дело.

Вебстраница