Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Чосиќ, Бора

.

cosic boraБора Чосиќ, роден 1932 година во Загреб, е еден од најголемите европски писатели и во преку 30 книги проза и есеи го опиша бесмисленото, гротескното, апсурдното и трагичното од историјата на Балканот. Чосиќ живее во Берлин и Ровињ. За своето дело е добитник на повеќе признанија, меѓу кои на Лајпцишката награда за книга за европско разбирање во 2002 година, наградата „Албатрос“ на фондацијата Гинтер Грас, како и на меѓународната награда „Штефан Хајм“ во 2011 година.