Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Бегановиќ, Сеида

.

beganovic seidaСеида Бегановиќ, родена 1961 година во Зеница (Босна и Херцеговина), студирала филозофија и социологија на универзитетот во Сараево. По многуте промени на прфесијата и живеалиштето таа денес живее и работи како писателка и преведувачка во Скопје. Кон нејзините публикации се вбројуваат романите Intervju s plavom kućom (2007) и Album savršenih trenutaka (2010), како и збирките поезија Indeks izgovora (2004), Otresanje pepela (2006), Graničnici (2009) и O ženama koje nemuju kuću i tri obična dana (2014), за која ја доби реномираната награда „Книжевен мост“ на Друштвото на писателите на Македонија. Сеида Бегановиќ преведува претежно лирика и проза од современи автори од балканскиот регион на македонски и босански јазик.