Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Гробети, Ан-Лиз

.

grobety anneliseАн-Лиз Гробети е родена 1949 година во Шо де Фон, Швајцарија. Студирала на Филолошкиот факултет на универзитетот во Нојшател. Рано почнува да пишува, нејзиниот прв роман, за кој веднаш ја добива наградата „Жорж Никол“, го објавува на деветнаесетгодишна возраст. По излегувањето на нејзиниот втор роман, сепак, се повлекува, за да им се посвети на своите деца и на политичкиот ангажман за социјалдемократската партија. На литературната сцена се враќа дури во 1984 година. Нејзините романи се закитени со бројни награди, меѓу кои и со Гран прито Ц.Ф. Раму, наградата „Сент Егзипери-Валер Женес де ла Франкофони, прито Ромбер и со прито Библиомедиа Свис. Ан-Лиз Гробети почина во октомври 2010 година во Нојшател.