Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Драгоман, Мирча

.

dragoman mirceaМирча Драгоман е роден 1975 година во Брашов, Романија. Студирал драмски уметности и новинарство на германски јазик на Западниот универзитет во Темишвар. Од 1993 до 2002 година работи на германскиот државен театар во Темишвар. Од 2002 година е актер на Еврејскиот државен театар во Букурешт. Досега, меѓу другото, ги има преведено Петар Хандке (In einer dunklen Nacht ging ich aus meinem stillen Haus), Инго Шулце (33 Augenblicke des Glücks) и Ханс Фалада (Kleiner Mann, was nun?).