Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Маличи, Шкелцен

.

maliqi shkelzenШкелцен Маличи, роден 1947 во Раховец (Косово), е филозоф, политички аналитичар, историчар на уметноста и преведувач. Од 1980 година објавува едиција научни книги на албански, српски и англиски јазик. Кон неговите преводи од албански на српски и хрватски јазик се вбројуваат дела од Али Подримја, Исмаил Кадаре, Башким Шеху, Арбен Идризи, Ветон Сурој, Јетон Незирај и Астрит Салиху.