Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Петлевски, Сибила

.

petlevski sibilaСибила Петлевски е родена во Загреб, Хрватска. Таа е поетеса, романсиерка, авторка на драмски текстови, актерка, книжевен теоретичар, театарски критичар, издавачка и преведувачка. По докторатот од областа на филологијата денес предава како професорка на Академијата за драмски уметности во Загреб. Сибила Петлевски е членка на Европската поетска академија и на Француската поетска академија. За своето дело е добитничка на повеќе национални и меѓународни признанија. Од 2001 до 2005 година била претседателка на Хрватскиот ПЕН-Центар, а од  2002 до 2007 е членка на управата на Меѓународниот ПЕН-Центар.

Веб-страница