Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Гаус, Карл-Маркус

.

gauss karl markus by kurt kaindlКарл-Маркус Гаус е роден 1954 година во Салцбург, каде студирал германистика и историја и каде што живее денес како автор и издавач на списанието Литератур унд Критик. Неговите книги се преведени на многу јазици и честопати одликувани со признанија, меѓу кои и со наградата „При Шарл Вејон“ (1997), наградата „Виленица“ (2005), наградата „Георг-Дехио“ (2006), наградата „Јохан Хајнрих Мекрк“ (2010) и Австриската уметничка награда за книжевност (2013).