Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Калик, Мари-Жанин

.

calic marie janineМари-Жанин Калик е родена 1962 во Берлин. По докторирањето во областа на историјата на Источна Европа на ЛМУ во Минхен во 1992 година до 2004 година работи како научен референт во фондацијата Наука и политика во Ебенхаузен и Берлин. 1995 година беше советничка на пратеникот на ОН за поранешна Југославија во Загреб, а 1999-2002 година политичка советничка на специјалниот координатор на Пактот за стабилност за Југоисточна Европа во Брисел. Од 2004 година Калик е професорка по Историја на Источна и Југоисточна Европа на ЛМУ Минхен, од 2006 година визитинг професор на Европскиот колеџ во Натолин, а од 2010 година визитинг професор на Високата школа за политика во Минхен.