Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Дуве, Карен

.

duve karenКарен Дуве е родена 1961 година во Хамбург. Во 1983 година го завршува своето образование како даночен инспектор и потоа 13 години  работи како таксист во Хамбург. Во 1995 година излезе нејзиниот прв расказ, Im tiefen Schnee ein stilles Heim, во 1999 година првиот роман Regenroman. Во нејзините најпознати книги се вбројуваат Dies ist kein Liebeslied (2002) и Taxi (2008). Таа е добитник на бројни награди. Карен Дуве денес живее во едно мало село во близината на Даненберг.