Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Рихтер, Јута

.

richter juttaЈута Рихтер е родена 1955 година. По едногодишниот престој во Детроит/САД првата книга ја објавува уште како ученичка. Потоа студира теологија, германистика и публицистика во Минстер. Од 1978 година живее како слободна писателка во замокот Вестервинкел во Минстерланд. За нејзините книги таа е добитничка на бројни награди, меѓу кои Германската награда за литература за млади во 2011 година за Der Tag, als ich lernte, die Spinnen zu zähmen (2000) и  Католичката награда за литература за деца и млади во 2005 година за Hechtsommer (2004).

Вебстраница