Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Павловиќ, Миодраг

.

pavlovic miodragМиодраг Павловиќ, роден 1928 година во Нови Сад, се смета за еден од најзначајните претставници на српската современа поезија. Пораснал во Белград и таму студирал медицина. Извесно време работел како доктор, па како драматург на Белградскиот Народен театар и како лектор во издавачката куќа Просвета. Во 1952 година дебитира со легендарната збирка 87 pesama [87 песни], со која се прочу како радикален "модернист" на југословенската лирика. Во 2003 година тој и неговиот преведувач Петар Урбан ја добија наградата  на градот Минстер за Европска Поезија. Миодраг Павловиќ почина во август 2014 година во јужногерманскиот Тутлинген.