Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Уршиќ, Ања

.

ursic anjaАња (Марија Ана) Уршиќ е родена 1935 година во Кршко (Словенија). Германски научила на Работничкиот универзитет во австрискиот Расах. Во 1961 година во Љубљана ги завршува студиите по археологија, по што работи во Библиотеката и галеријата во Кршко и 23 години во Сојузот на писателите на Словенија. Ања Ушиќ има преведено низа книги, како и прилози за книжевни списанија и радиоемисии од германски на словенечки јазик, меѓу кои и дела од Ингеборг Бахман, Уве Јонсон, Криста Волф, Ервин Рингел, Адолф Мушк, Ерика Педрети и Бригите Кронауер.