Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Чоловиќ, Иван

.

colovic ivanИван Чоловиќ е роден 1938 година во Белград. Етнологот – до 2002 година соработник на Етнолошкиот Институт на Акдемијата на наукитена Србија – е автор на бројни трудови од етнологијата, антропологијата, културната антропологија и политичка симболика, кои делумно се преведени. Во 1992 година тој беше основачки член и заменик директор на „Друштвото на независни интелектуалци – Белградски круг“. Иван Чоловиќ во 2000 година беше одликуван со наградата „Хердер“, а  2001 година и со францускиот Орден на Легијата на честа. 2010 година универзитетот во Варшава му додели почесна докторска титула, а во 2013 година ја доби медалјата „Константин Јиречек’ за особени достигнувања во областа на истражувањата за Југоисточна Европа.