Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Физика на тъгата

295 gospodinov physikНараторот на овој роман страда од преголема емпатија: може и мора да почувствува сè и секого и тогаш доживува она што го доживуваат и другите – дали тоа е дедо му од почетокот на ХХ век, дали малиот минотаур заробен во лавиринтот или еден полжав, кого тукушто го проголтуваат. Ама и тоа дека времето минува неповратно, го уништува, и затоа го пречекува со временски капсули; садови, во кои влегува сè што е важно за сегашноста. Ама што е важно? За оваа цел од своја страна мора да се изготват листи, една бездруго омилена практика кај децата и младите во стариот Источен блок …

Физика на тъгата [Физика на тагата] од Георги Господинов излезе на германски јазик (извадок) во превод на Aлександар Зицман под наслов Physik der Schwermut во издание на Дрошл, Грац.