Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Симиќ, Роман

simic roman by sarah jane eyre© Sarah Jane EyreРоман Симиќ, роден 1972 год. во Задар, завршил општа и компаративна книжевност и шпански јазик во Загреб. Бил уредник на најпознатото хрватско книжено списание Кворум и е организатор и подиумски директор на реномираниот Festival of the European Short Story. Два пати е добитник на наградата „Горан“ за млади поети. Неговите раскази се преведени на француски, шпански, шведски, словенечки, полски, бугарски, српски, литвански и англиски јазик. За U što se zaljubljujemo и Nahrani me во 2005 и 2012 год. ја доби наградата на Јутањи лист за најдобро хрватско прозно дело.