Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Зутер, Мартин

sutner_martin
© juergen-bauer.com
Мартин Зутер, роден 1948 год. во Цирих, е писател, колумнист (ја пишуваше седмичната колумна ,Бизнис Клас` за швајцарскиот ,,Велтвохе", а потоа и ,,Магацин" на ,,Тагесанцајгер" и беше автор на сториите за Гери Вајбел во ,,ЕнЦетЦет Фолио", обете беа објавени во книга од издавачката куќа Диогенес) и сценарист. До 1991 год. заработуваше како автор на рекламни текстови и креативен директор, сè додека целосно не се посвети на пишување книги. Неговите романи - неодамна од печат излезе ,,Последниот лозник", претставуваат големи меѓународни успеси. Зутер живее со жена си и двете деца во Шпанија и Гватемала.