Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Руге, Еуген

ruge eugenЕуген Руге, роден 1954 год. во Сосва на Урал, студирал математика во Источен Берлин и станал научен соработник на Централниот институт за физика на Земјата. Во 1986 год. ја започна својата писателска дејност: Има напишано повеќе мали пиеси, од кои некои се изведани. Својот роман деби „In Zeiten des abnehmenden Lichts“ Еуген Руге го објави во 2011 год. Делото веднаш беше високо оценето и уште истата година ја доби  Германската награда за книги .