Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Поенару, Василе

v poenaru vasileВасиле В. Поенару, 1969-то годиште, австриско-романски германист, автор и преведувач; не непознат во Виена, Линц, Букурешт, Салцбург; бројни прилози во Литератур унд култур (Салцбург), Ди Газете (Минхен), Аурора-Магацин (Салцбург), Лихтволф (Норден), Торзо (Минхен), Винцајле-Магацин (Виена), Шрајбкрафт (Грац) итн.; долгогодишна активност како универзитетски професор на универзитетот во Торонто (наука за транслатологијата, германско-јазична книжевност и германски како странски јазик) и како уредник и колумнист во канадски весници; меѓу другото овенчан од Советот на Канада за социјални науки и хуманистичко истражување (ССХРЦ); живее во Торонто. Најпосле: Europa. Eine Erzählung, Хан Болт, Винзен 2013.