Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Валзер, Мартин

walser martin by picture alliance dpa erwin elsner© picture-alliance /dpa / Erwin ElsnerМартин Валзер, роден 1927 год. во Васербург, на Боденско Езеро, студирал на теолошко-филозофската виша школа во Регенсбург и на универзитетот во Тибинген (книжевност, историја, филиозофија), каде што докторира со еден труд за Франц Кафка. За своето опсежно дело добитник е на бројни книжевни награди, меѓу кои во 1981 год. „Бихнеровата награда“, а 1998 год. „Наградата за мир на германската трговија со книги“. Освен тоа беше овенчан и со одликувањето "Pour le Mérite" и назначен за "Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres".

www.martinwalser.de