Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Минклер, Херфрид

muenkler_herfried
© privat
Херфрид, Минклер, роден 1951 год., е професор по политички науки на берлинскиот Хумболт Универзитет и член на Берлинско-бранденбуршката Академија на науките. Се прославува со бројните студии за политичката идејна историја и за воена теорија. Многу од нив во меѓувреме станаа стандардни дела, како ,,Макијавели" (1982), "Насилство и поредок" (1993), "Новите војни" (2002), "Новата голфска војна" (2003) и "Империи" (2005).