Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Монова, Тотка

monova totkaТотка Монова, доктор по филологија, е професорка за комуникација на печат (2013) и доцентка по теорија на пракса и текст (2000) на универзитетот „Свети Климент Охридски“ во Софија. Таа е и директор на еден институт на Факултетот за новинарство и масовни комуникации, член на бугарските новинари и членка на Меѓународното здружение Гутенберг. Од 2003 до 2011 год. освен тоа беше и член на на Академскиот совет на софискиот универзитет, а од 2007 до 2009 год. членка на Уметничкиот совет на Бугарското национално радио. Нејзината научна библиографија опфаќа повеќе од 100 наслови, меѓу кои и многу монографии. Тотка Монова е експерт во областа на медиумска анализа. Публикува од областа на теорија на текст, политички и тоталитарен дискурс, антропологија на медиуми и книжевна комуникација.