Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Божикова, Ванина

bozhikova vaninaВанина Божикова е родена 1975 год. во Плевен (Бугарија). Со една дисертација за романската книжевност се стекнува со докторска титула. Моментално предава книжевен превод и современ романски јазик и книжевност на универзитетот „Свети Климент Охридски“ во Софија. Таа има преведено бројни романски автори на бугарски јазик, меѓу кои: Јон Лука Карагиале, Јоан Грошан, Нора Иуга, Мирчеа Чаратареску и Цезар Паул-Бадеску.