Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Лаиншчек, Фери

lainscek feri by denis cizar© Denis CizarФранц (Фери) Лаиншчек, роден 1959 год. во севернословенечкото Доленци, студирал новинарство на универзитетот во Љубљана. Од 1983 год, работи како слободен писател, а од 2007 год. Освен тоа е уредник во издавачката куќа Франц-Франц во Мурска Собота. Фери Лаиншчек има опсежно дело зад себе. Многу од неговите романи се филмувани. Филмот Petelinji zajtrk снимен по истоимената книга се смета за најгледаниот словенечки филм по стекнувањето на независност на Словенија.

www.ferilainscek.si