Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Ломпар, Младен

lompar mladenМладен Ломпар е роден во 1944 год. во Цетиње, Црна Гора, каде што живее и работи до ден денес. Студирал на Филозофскиот факултет во Белград. Ломпаре претседател на ПЕН-Центарт на Црна Гора, заменик претседател на Академијата на науките и уметностите во Дуља, член на Здружението на независните писатели на Црна Гора и главен уредник на списанието за книжевност, култура и општество „Арс“. Има објавено десет збирки поезија, кои се преведени на повеќе јазици и повеќекратно наградени. Освен тоа пишува и уметнички критики и есеи.