Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Жмегач, Виктор

zmegac viktor by ratko mavar© Ratko MavarВиктор Жмегач е роден 1929 год. во Слатина, Хрватска. Тој е германист, кроатист и музички теоретичар и долгогодишен професор на универзитетот во Загреб. Од 2002 год. е во пензија. За неговото научно и публицистичко дело е повеќекратно наградуван, меѓу другото и со наградата „Фридрих Гундолф“ и наградата „Хердер“. Виктор Жмегач меѓу другото е член на Академијата на науките на Саксонија и на Академија Ојропеа.