Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Илиќ, Дејан

ilic dejanДејан Илиќ е роден 1961 год. во Травник (Босна и Херцеговина) и од 1969 год. живее во Белград. Студирал италијански јазик и книжевност. Денес е слободен преведувач од француски и италијански на српски јазик: Тој меѓу другото ги има преведено Квазимодо, Катафи, Орели, Магрели, Фиори, Пустерла, Бодлер и  Жакоте. Неговиот превод на Жакоте беше овенчан со наградата „Милош-Н.-Ѓуриќ“ за најдобар лирски препев на годината. Освен тоа досега има објавено седум сопствени збирки поезија и издаде една антологија на современа италијанска поезија.